Posted April 21st, 2007 in South Africa by Frérieke
21 april

Onderweg zijn. Op het moment dat je denkt dat je ergens aankomt blijk je al weer onderweg te zijn. En het mooie van leven is dat je je realiseert dat de onrust die je voor jezelf creeert om kunt vormen tot een creatief proces. eeuwig doorgaand. jaha we gaan diep. Grazy dutchies. zo staan we hier bekend. Grazy in de zin van gek ja. grazy dutchies die een heeeeeeeleboel respect krijgen. iedereen is onder de indruk van onze open houding, flexibele levensinstelling, diepgaande vriendschap, bewustzijn, rust en onrust…het is mooi. het is mooi om te weten dat je echt iets toevoegt. mensen zijn zo blij dat ze ons leren kennen. en wij zijn zelf nog veel blijer. Ee lin en ik weer samen…het is super! we genieten echt ontzettend!
Henk had op dag 2 een sollicitatiegesprek en een baan! edith werkt vanaf week 2 samen met Lin op de universiteit. Iedereen wordt geintgreerd met alle vrienden. we hebben allemaal ons eigen plekje, maar doen ontzettend veel samen. We ontmoeten enorm interessante en inspirerende mensen met de meest geweldige idealistische levensinstellingen en proberen ons eigen steentje bij te dragen. Veel lezingen waar we heen gaan (zoals afgelopen week over de democratisering in Zuid Afrika) zijn op papier erg interessant maar in praktijk vol cliches en mooie woorden, maar weinig nieuws. conclusies: nee na 13 jaar democratie hebben we nog niet de integratie bereikt die we zouden willen
De Argus was een uitdaging op de fiets, de 2oceans al rennend, en zo vond ik vorig weekend een uitdaging op een nieuw gebied; deed een 1700m zwem als onderdeel van een triathlon in Grabouw, vlakbij somerset west. vormde een team met Tina en Anton, die ik tijdens 2oceans had ontmoet. het was een behoorlijk stukje zwemmen! in een dam! een donkere donkere dam! met veel te veel mensen, die (ook al zwem je zoveel mogelijk aan de zijkant) tegen je opzwemmen. zwemmen in een wetsuit, want het was die ochtend 6 graden! zwemmen met een felle tegenzon, die je flink laat knijpen met je ogen om die gele boei te ontdekken. Na nog meer knijpen zie je dat je eigenlijk toch wel een heel stuk mis gezwommen hebt en als je weer op de kant staat bedenk je dat dat al met al wel 2000m totaal was. Fijn dat je altijd weer moet leren van fouten…eenmaal op de kant spreek je de ‘pro’s’ die je vertellen dat je van te voren moet fixeren op de bergen. ja. logisch. de afstand was niet het probleem. volgende keer ben ik voorbereid, heb nu geleerd: zwemmen in een mooi zwembad, met een blauwe streep geverfd op die lichtere blauw tegeltjes is heeeel wat anders dan zwemmen in een dam! weer wat geleerd! weer een uitdaging overwonnen en een medaille aan de wand! was leuk!
Ook hier heb je haring! en poffertjes! we (samen met mirella en moeder huisgenoot Lin)bezochten de nederlandse markt in Tulbagh. moooooi klein dorpje. markt stelde niks voor. de vrouw van de band die ipv nederlands afrikaans zong kon helemaal niet zingen en de marktkraampjes bleven veelal leeg. De nederlanders achter de etenskraam hadden het echter druk, natuurlijk hebben we behalve die poffertjes als vooraf een kwekkeboom en toe edammer gehaald..een stukje cultuur. een molen, klompen, tulpen, huisjes..

Van de ene cultuur de ander weer in. Vandaag eindelijk kennis gemaakt met het fenomeen winetasting. een uitermate relaxed dagje. Omgeving Stellenbosch. de meest mooie winefarms. je betaald 10 rand en kunt allerlei heerlijke witte en rode wijnen proeven. en proeven is hier niet zomaar een slokje! man, een half glas! ondertussen zit je lekker in de tuin, eet eens wat, kletst eens wat en geniet van het practige landschap. Wij hadden met alle meiden (mirella, Tina, Karen) een geweldige dag en een hoop lol. Papa en mama linda; jullie kunnen trots op haar zijn! ze begint het helemaal lekker te vinden!

Posted April 10th, 2007 in South Africa by Frérieke
10 april
Ze zijn er! Meer Dutchies in Kaapstad! Een warm welkom voor ze, zonnetje brandde. Koffie bij Lin. Lunch op ons balkon. Een tour door de stad. Ook voor mij een nieuw stukje stad: de waterfront bij dag (was eigenlijk alleen in het winkelcentrum en in de bios geweest) en alhoewel het erg commercieel en toeristisch is, is het wel heel erg aangenaam en een leuke sfeer, met oude pakhuizen, industrie, haven en terrasjes. Spulletjes van ee en henk gedropt in hun nieuwe woning; in woodstock, tussen stad en universiteit (waar edith zal gaan werken) in. Ze delen de woning met 2 hele vriendelijke jongens, de een uit Belgie (franstalig), de ander uit Congo. Hoelang ze in Kaapstad zullen blijven hangt af van het werk dat beiden kunnen vinden. Hun hoop is wel minimaal een jaar hier te kunnen wonen. Gezelligheid!

Hoe was jullie pasen verder? Feestdagen zijn toch dagen dat de gedachte aan die jaarlijkse familiebijeenkomsten er is. Net op het moment dat je denkt je familie te missen, zijn daar de ouders van Brett, met een echt paasontbijt, heerlijk in het zonnetje in de tuin bij Lin.
Mn spierpijn is gelukkig weer bijna helemaal over. Gekkenwerk was dat! ik liep echt als een idioot, vooral de trappen af. Kort werkweekje. lekker he? Lin en ik moeten denken aan het verlengen van ons toeristenvisum; een nieuw vliegticket en….jawel weer uitzien naar een dagje Home Affairs! Wat zal ik blij zijn als die werkvergunning er is en ik voor 3 jaar gebakken zou kunnen zitten. Deze week komt er een advertentie in een nationale krant voor mijn job..haha was erg grappig, we hebben hem zo specifiek gemaakt dat er waarschijnlijk niemand op zal reageren, ben benieuwd.

Posted April 8th, 2007 in South Africa by Frérieke
8 april
02.01.37 was mn tijd! een gemiddelde van 10.37 km/uur…daar was ik dus zelf best verrast over! Zei van tevoren (eigenlijk meer voor de grap) dat 2 uur mn streeftijd was…had niet verwacht dat ik me er (op 1min37 na) aan zou kunnen houden. Het was fantastisch om te doen. Net als bij de Argus zoveel mensen aan de kant vd weg, die je energie geven door te gaan. Het ritme van die duizenden sportschoenen op het asfalt. De mentale uitdaging om jezelf zo een berg op te praten, om die pijn in je benen weg te denken. Spierpijn is mijn straf voor het niet trainen. auw, wat een belachelijke spierpijn. Trainen is niet noodzakelijk voor de conditie, maar een halve marathon rennen doe ik echt niet meer zonder! kun je nagaan hoeveel intensiever rennen is dan fietsen. Na de 109 km fietsen tijdens de Argus voelde ik helemaal niks!
savonds zijn we naar het stadion geweest en hebben onze eerste echte RUGBY wedstrijd meegemaakt! stormers (kaapstad) tegen de lions; veel hoopjes mannen. af en toe wat actie. geen supporterliedjes….doe ons maar een voetbalwedstrijd! wel: biltong (gedroogd vlees), cheerleaders in te hoerige outfit die geen idee hadden wat ze nou deden en een overwinning van de stormers, dus een goede sfeer. Tiger Tiger stond op het programma savonds, maar lin en ik hebben afgehaakt. mijn benen wilden niet meer staan..haha

Posted April 5th, 2007 in South Africa by Frérieke
5 april
pasen is: geen chocolade eitjes hier.
wel: 1. cross buns en 2. chocolate mallows.
oftewel: 1. soort krentebol met kaneel en een kruisje erop en
2. een half ei van chocolade gevuld met marsh mallow (oud-smakend-spekje)
pasen. Lekker lang weekend he! gaan jullie leuke dingen doen?

heb net pasta gegeten tijdens mn lunch. ben mn carbohydrates op peil aan het brengen. zaterdag de grote dag. 2 oceans. 21km bergje op en af rennen. doen we ff. hoop ik dan. ben benieuwd! start marathon 6u sochtends. om half 9 hopelijk de welverdiende zuidafrikaanse drankjes drinken op de fysieke prestatie. Lin mental support langs de kant vd weg. morgen is er wind, ga ik zeker even een windsurfje leggen. zondag een braai. om david te helpen al zn verjaardagskadootjes weg te drinken. nobel he.

en dan maandagochtend vroeg vroeg…edith en henk van het vliegveld ophalen. LEUK!
hoe het verder gaat hier?
Lin is heeeel hard aan het werk (..in de ochtenden) Ze gaat een rapport maken over de womencircle. Heeft afgelopen week voor een councilsubmission (om mensen op te laten komen voor hun human rights) epileptiepatienten en doven geinterviewd en gefilmd. verder is ze doventaal aan het leren, is ze nu ook bezig met een analyse over social movements en heeft ze heel veel tijd om lekker in het zonnetje te zitten! iedereen is super blij met haar positieve energie en schreeuwt al dat ze haar nooit meer weg laten gaan (ik trouwens nog het hardst!)
iets heel anders nog: eergister grote schrik toen de bureaukat tegen mn open 1.5 l fles water opsprong, die vervolgens van de kast viel en wel 0.5 liter bovenop toetsenbord van mn laptop loosde…aaaaaaah. 24 uur later, na 24 uur ventilator erbovenop, met knikkende knietjes dat -aan- knopje ingedrukt….hoppa hier zit ik gelukkig weer, achter dat apparaat dat we allemaal niet kunnen missen….
Werkwise: bezig met van alles en nog wat op het architectenbureau. de brouwerij moet nog altijd wachten en wel op 2 meetings en bureaucratische shit, maar ook interessant bezig te zijn met andere projecten. Verder voor COSAT (centre of science and technology) bezig website uit te werken om geld in te zamelen voor onderwijs voor kinderen uit township Khayelitsha. foto’s en filmpje in Khayelitsha gemaakt. wordt leuk! Om jullie wat ideeen te geven: zie plaatjes; 170 kinderen op een raster. jullie allemaal kunnen met een foto erbij komen en (een deel van) de 3 jaar onderwijs sponsoren. elk kind heeft een eigen pagina met overzicht wie en hoeveel er gesponsord is. het overall idee is dat donatie persoonlijker wordt, dat je precies weet wat er met je geld gebeurd en dat er direct contact kan zijn (elk kind heeft guestboek). We zetten het nu op voor de 170 leerlingen in Khayelitsha die nu bij COSAT zitten, maar als het concept gaat werken (en er zijn grootse mediaplannen…ps mochten jullie ideeen hebben..) is het idee beter onderwijs voor vele vele kinderen te organiseren. Hou http://www.khayelitsha.net/ in de gaten (nu nog niks te zien) en laat me echt weten als je ideeen/contacten hebt!!
Heb allemaal fijne paasdagen! liefs!

Posted April 2nd, 2007 in South Africa by Frérieke
2 april
Er wordt ook gefeest hier! Een verjaardag kan je in een kringetje rond de thee vieren..kan ook zoals David en Sally een complete villa regelen! including: uitzicht, braai, dj, slaapplek voor iedereen en iets teveel drank.. Een morning after rond het zwembad en wederom een braai. begeef je in de wereld die complete luxe heet!
zie http://picasaweb.google.com/frerieke voor een boel foto’s!
Eetje…nog een weekje en je bent hier gewoon! heerlijk! we hebben een lekker plekkie voor jou en Henk geregeld. Een oud huis vlakbij de universiteit, gelegen tussen Lin en mijn huis in. gezellige sfeer, leuke huisgenoten.. succes met je laatste dingetjes in NL. Zien je zondag!!