0

Posted August 20th, 2006 in South Africa by Frérieke

18 aug
vannochtend knoop doorgehakt waar ik ga werken. Heb er echt een muntje voor opgegooid. Wat ik ga doen bij KLG architects is een ontwerp maken voor appartementen in een bestaand pand. Het wordt een uitdagende job, ik moet het hele proces gaan besturen. Het is ongelooflijk hoeveel bureaus enthousiast waren, voornamelijk na zien website. Mijn overtuiging is dat het echt goed is iets meer van jezelf te laten zien dan slechts een werk-portfolio. Een open en persoonlijke houding spreekt mensen heel erg aan. Wat relaxed is, is dat ik zelf mag bepalen hoelaat ik begin en in principe elke dag om 16u mag stoppen…en er dus savonds genoeg tijd overblijft voor lekkere windsurfsessies!! Ohja over golfsurfsessies…afgelopen weekend was er een sharkattack bij muizenberg…brr (mam speciaal voor jou; waar we windsurfen is koude golfstroom en zitten veeeeel minder haaien en er is nog nooit een windsurfer aangevallen!).
Vandaag met Gavin en Elisabeth naar Stellenbosch gereden. Universiteitsstadje, midden tussen alle wijnvelden. Allemaal witte koloniale bebouwing. Oom Samie se winkel. De beroemde Afrikaanse bird of paradise (bloem…zie foto). Dorpstraat en kerkstraat zijn hier te vinden. Hierna naar Kaimando geweest, township van Stellenbosch. Elisabeth heeft hier een tijd als vrijwilliger gewerkt en gewoond. We zijn bij haar gastgezin binnen geweest (luxe), hebben onze tassen hier achtergelaten en zijn een wandeling door de township gaan maken. Elisabeth werd zowel door kinderen als ouderen enthousiast herkend. Het gastgezin, papa en mama Zulu, woont met een paar anderen in stenen bungalows, maar de rest van de township bestaat echt uit de hutjes, opgebouwd uit rommel en golfplaten. Het beeld wat je bv in de film -Totsi- ziet klopt echt. Je kunt je niet voorstellen hoe die hutjes met al die wind overeind blijven, hoe mensen het overleven met die kou en hoe ze er toch relatief schoon (kleren enzo) uit zien. Ik zou jullie zo graag foto´s willen laten zien, maarja…helaas. Kindjes proberen je allemaal aan te raken. –Blanke- wordt er naar je geroepen. Maar we kwamen ook 2 mannen tegen die zeiden; aah friends! Mensen hier zijn wel gewend aan blanke vrijwilligers. Er zijn binnen de township meerdere gastgezinnen. De organisator vertelde ons dat het zo moeilijk was om vooruitgang te boeken. Hij komt om in het werk. Vrijwilligers blijven meestal maar kort en willen leuke dingen (bv met kinderen) doen en lokale bevolking wil geld (en dat is er niet). Langa is de grootste township van Kaapstad en bevindt zich op de route van het vliegveld. Deze township is vele malen groter dan Kaimando en het aantal armoedige hutjes (alleen al gezien vanaf de snelweg) is enorm. Voor het WK in 2010 zal deze township goed aangepakt worden (tenminste je hoopt dat ze een groot deel van het geld beschikbaar voor zo een WK in de ontwikkeling van eigen land stoppen. De nepmanier; hoge gebouwen en hekken plaatsen langs de snelweg waardoor de township niet meer zichtbaar is.)
´s Avonds nog langs Luke geweest om mn uiteindelijke plannen te laten weten. Blijf hun zoieso wel zien, 1 straat van ons huis, wie weet zit er in de toekomst wel een samenwerking in, nu dus gekozen voor jeffrey die me meer zekerheid kon bieden betreft workpermit, geld en interessant werk.
Net naar het afscheidsfeestje van Lauren geweest…haha ik had haar nog nooit gezien. Ze gaat voor een jaar naar Nederland om de Rietveld Akademie te doen in Amsterdam. Vriendin van vriend van de vriendin van wouter (van Plankenkoorts)…dus. Mannen in Amsterdam ik heb haar jullie tel-nrs gegeven. Heb daar ook Katharina weer ontmoet (Duitse meisje waar ik naast zat in vliegtuig) jammer dat ze nog maar week in Kaapstad is, is echt super meid.

Wat weetjes;….Het wordt donker om 18u en in zomer 20u. Als ontbijt eet iedereen hier Oats (Havermout)…ook ik ben verslaafd (instant oats met kaneel en appel). Er is nergens verwarming! (en soms maar 10 graden brrrrrr). Elektriciteit betaal je bij de lokale supermarkt (100R doen we 2 weken mee). Een normale werkdag is van 8/9 tot 17/18…maar wel met lange lunch! Ze hebben het hier over Europa en Engeland. Vraag nooit naar nrs van wegen, mensen kennen hier alleen namen (al wonen ze er hun hele leven naast). Er is geen openbaar vervoer in stad!!! Minibusjes (T3-tjes) rijden als taxi rond, maar veel mensen zeggen dat ze niet echt te vertrouwen zijn. In het park in de stad stikt het van de eekhoorntjes, ze eten uit je hand. Een uur internet kost 10Rand. Rijden in een auto aan de linkerkant vd weg is niet moeilijk! Lastiger is echter een straat over steken.. Afrikaans is net Vlaams, als je goed je best doet versta je alles. In principe spreekt iedereen voornamelijk engels. Het land heeft echter 11 officiele talen en er zijn scholen en universiteiten die alleen afrikaans onderwijs hebben. Xhosa is een van de oudste talen, die de San (allereerste bewoners van Zuid Afrika) spraken. Dit waren nomaden; zij lieten geen bebouwing achter, er zijn op cultureel gebied verder weinig sporen van deze eerste bevolking, de taal daarintegen wordt door een groot deel van de bevolking in Zuid Afrika gesproken. Het is een wonderlijke taal, met een aantal heel bijzondere KLIKgeluiden erin (bijna alsof deze nomaden communiceerden met dieren).

Comments are closed.