0

Posted September 18th, 2006 in South Africa by Frérieke

18sept
http://www.eselfontein.com/
deze plek is AMAZING. Deons farm blijkt een paradijs; oud cape dutch style huis, en een landgoed…aaaaaaah!!
Vrijdagavond na werk rijden we richting Ceres. Zuidafrika snachts is ECHT donker, je bent blij als je al de lijnen op de weg ziet. Hes en ik zeggen tegen elkaar dat we op de terugweg echt met licht moeten rijden want het voelt alsof het mooi is. Via een zandweg bereiken we de farm. Bang voor gevaar zijn ze hier niet. Deur staat open. De 2 bulldogs besnuffelen ons vriendelijk en wij lopen maar door naar binnen. Deon (eigenaar farm die we 2 weekenden geleden in Langebaan hebben ontmoet) en vrienden staan …bij de braai. Jaha dit weekend hebben we de zuidafrikaanse braai echt goed leren. Conclusie; de braai is een excuus om te kunnen drinken!! Kooltjes is NOT done. Gewoon wat uurtjes wachten tot die houtsblokken goed zijn. Ondertussen worden de glazen Brandy-cola meerdere malen gevuld. Dan al het vlees in het rooster (nee geen vlak rooster, maar zo een omkeerding). Vlees; haha niet zoals in nederland van die lullige stukjes vlees of hamburgers uit de diepvries…maar echte LAPPEN. Braaien is een mannending. Iedereen neemt zn eigen vlees mee.Vrouwen zorgen voor de salade. Tegen de tijd dat het vlees klaar is, zit iedereen zo vol alcohol dat ze bijna niet meer eten. Zit je net ff lekker te eten wordt er geroepen dat we zo weg gaan. De plaatselijke kroeg. Veel te veel drankjes en voornamelijk jagerbomb is helemaal hot hier. En natuurlijk mogen wij echt geen reed betalen, want wij zijn te gast! (even tussendoor; het valt ons echt op dat de mannen hier veeeeeel galanter zijn dan de doorsnee nederlandse man) Poeh hee..stond me daar op de tafel te dansen. Werd sochtends met mn kleren aan boven mn dekens wakker. Vroeg uit bed, want het dagprogramma van Deon had een hoop in petto! Als je ergens aankomt in het donker is het altijd een verrassing hoe iets eruit ziet in het licht. Maar jeetje deze verrassing! De omgeving om de farm heen is fantastisch! En dat merkten we pas goed toen we op de quad (vierwielmotording) en achterop de racemotor van Deon het landgoed gingen verkennen. Het regende, het was 1 grote modderpoel.
Ceres is een vallei, bekend om alle fruitfarms. Een super mooie groene vallei omringd door rotsachtige bergen. De farm van Deon zit helemaal in een uiterste hoek van de kom vd vallei en hij bezit 2500hec land rondom zijn farm!! Rijden op de moter; de bergen in, door fruitvelden, door bloemenvelden, over rotsen, langs een meer, door het bos, langs ecohutten. Met zoveel wonderbaarlijke contrasten. De zware grijze regenwolken, de sfeer die er hing met al die plassen waar je doorheen crost, de koeien die voor je weg springen, de damp, het leek bijna echt, maar echt een droom! Dit is zo een mooie plek!
Energie opdoen tijdens lunch in dorp om vervolgens de mountainbikes op te gaan! Deon is al vanaf zijn 12e bezig met mountainbiken en al die jaren dat hij er woont heeft ie nieuwe tracks gemaakt en onderhouden. Mountainbikers in NL jullie zouden dit zo vet vinden. Hes en ik hebben duidelijk nog veel te leren. Mijn fietsconditie de berg op was drastisch! Downhill was ENG het eerste gedeelte. Stijl en stenen. Daarna gingen we het bos in, wat echt heel tof was. Door de regen extra moeilijk, maar zoieso over al die boomstammen, door riviertjes. Ja mountainbiken..echt iets wat we allebei heel tof vinden en zeker vaker gaan doen! Smiddags hebben we bij de buurfarm wijn gedronken. Hele familie was aanwezig. Meer afrikaans kan het niet worden! Deze mensen wonen allmaal hun hele leven in dit gebied. De farm van Deon gaat 5 generaties terug bv! De hele middag werd er afrikaans gesproken en met wat inspanning konden hes en ik het goed volgen! Savonds natuurlijk weer een braai! En weer de plaatselijke bar in. Waar ik van allerlei onbekenden de vraag kreeg of ik weer op de tafel ging dansen. (deze avond hield ik me in haha…maar heb wel een ander zo gek gekregen). Zondagochtend was stralend zonnetje. Hups weer de bergen in, de moter/quad op. Nu nam Deon ons mee helemaal naar boven, wat een indrukwekkend uitzicht over de farm en de hele vallei! Hij nam ons mee naar…een waterval en een kloof, rotsen…een afgrond! Zaterdag de grijze lucht en die bergen had ook zoiets bijzonders, vandaag was echt heeeel mooi, al die kleuren! Op de terugweg dacht ik echt dat ik droomde…ik zat achterop de moter, we reden door een veld met allemaal lange sprieten met gele bloemen. Het contrast met de lucht, zo blauw en de witte wolken…aaaaaah. helaas geen foto…maar een gevoel!
Het is zo mooi om te zien hoe Deon omgaat met het leven op de farm. Hij houdt heel erg van de natuur en kent dan ook elk plekje op het landgoed. Via moter/ mountainbike/te voet kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Ondertussen is het ook een heel sociaal persoon en houdt hij ontzettend van activiteit en mensen om zich heen. Alleen fruit telen zou hem niet de voldoening in zijn leven geven, maar dankzij alle activiteiten die hij organiseert (bv een jaarlijks terugkerend festival, waar 1500 mensen sport/spel/gezelligheid komen zoeken, of de ecohutten die in het bos staan en hij verhuurt en de vele braais die in zijn huis/tuin gehouden worden) houdt hij het voor zichzelf interessant. Mooi om te zien hoe iemand zoveel uit het leven en de natuur haalt!
Op de terugweg in de auto kijken we, nog nagenietend in een soort trance, naar het landschap dat inderdaad fantastisch is bij licht..
Zuid-Afrika…wij zijn verkocht!

Comments are closed.