0

Posted January 20th, 2007 in South Africa by Frérieke
Luderitz – 8 jan
Een zandstorm onderweg over een landschap van wit zand en rotsen gaf ons weer een nieuwe landschapservaring. Het voelde alsof we reden in een film. Zo onwerkelijk, zoveel wind, zoveel zand horizontaal over de weg, en dat zover je kon kijken. Je rijdt langs een ghost-town waarvan je je niet kunt voorstellen dat iemand ooit bedacht heeft daar een stadje te bouwen…Uiteindelijk kom je aan in een stad (Luderitz) wat eigenlijk ook niet meer dan een ghosttown lijkt. De wind poeiert. De straten zijn leeg. Wij rijden langs de haven en vragen ons af welke dappere vissers hier hun bootje uitvaren en of deze wind altijd zo heftig is. Camperen is onmogelijk hier, dus zoeken we een hostel. De vriendelijke eigenaresse vertelt ons dat we in het windseizoen zitten, wat duurt tot maart. Elke middag komt er een thermische wind opzetten…jeetje arme inwoners. Het stadje heeft net als in Swakopmund wat typisch oud-duitse architectuur. Verder een viscultuurtje waar wij dan weer de goeie visschotels van eten!

Kolmanskop – 9 jan

Zoals belooft is het ´s ochtends windstil. Tijd voor een rondleiding in Kolmanskop (de echte Ghosttown). Het stadje is gebouwd nadat er in het gebied diamant gevonden werd en er een grote mijn geopend werd. De duitse ordlichheit bleek uit ale verhalen en overblijfselen. Zo reed er bv in het dorpje elke ochtend een treintje rond langs de huizen, die een bepaalde hoeveelheid water (afhankelijk van aantal personen in gezin)rondbracht. Het stadje werd verlaten op het moment dat er in het zuiden van Namibie grotere diamanten gevonden werden en de hele industrie zich verplaatste.
De huizen zijn gedeeltelijk onder zand. Ze zijn allemaal toegankelijk en super fotogeniek. Na de rondleiding mag je op eigen risico alle ruimtes en huizen verkennen, wat super is! Onwerkelijke taferelen ook weer..je voelt je een reus bij die half in het zand weggezakte ruimtes.

Fish river canon – 10 jan
Na de grand canon de grootste ter wereld. Indrukwekkende stenen massa´s en diepte. Een stroompje daar ver onder je. Je vraagt je af hoe zoiets ontstaan is. Een natuurwonder zou ik zeggen. Helaas is het verboden om zonder gids naar beneden te lopen dus zoek je alle uitzichtpunten op om een goede indruk van de grootsheid te krijgen. Het is regenseizoen. Wij zijn weinig regen tegen gekomen. In etosha een paar buitjes. Op de camping waar we verblijven zien we echter foto´s van auto´s die vast staan in het water…en dat meerdere jaren achter elkaar. Dan snap je wel weer hoe die bomen en bloemen die je af en toe ziet kunnen overleven in de woestijn.
Vanaf hier terugknallen in een rechte weg naar kaapstad. Zo een 900 km…niet niks, maar dan slaap je wel weer lekker in je eigen bedje. Grappig klinkt dat, eigen bed. Ergens voelt Kaapstad als thuis. En terug in Kaapstad is thuiskomen, maar ergens voelt het nog steeds als een grote vakantie. Het is heerlijk weer. Helaas weinig wind. Het jaar is een slecht windjaar zeggen de mensen hier. We hebben wel echt mooie windsurfsessies gehad, met dikke golven. Hes en ik hebben onze angst overwonnen en zijn bij Cape Point de golven op onze windsurfer gaan overwinnen. En het ging eigenlijk verbaasinwekkend goed. Je leert toch wel meer dan je denkt. Stiekem hebben we dan ook al heel wat winddagen gehad hier. Het is gewoon zo heerlijk om niet alleen maar met surfen bezig te zijn en zoals nu bv in Namibie zoveel mooie bijzondere dingen te zien. Ook Sierd, die enigzins meegesleept werd (of ie nou zin had of niet….ons plan was naar Namibie te gaan) was erg onder de indruk en we vonden allemaal deze roadtrip meeeeeer dan waard. Sierd gaat zelfs zn ouders aanraden deze trip te maken…
De fotoselectie op de site is slechts een kleine selectie van de vele vele mooie foto´s die we hebben. Ik hoop jullie in Nederland over 2 weken nog veel meer te kunnen laten zien. 30 jan vliegen Hes en ik terug. Dat ik dan weer terug naar Afrika ga ligt nu ook vast, mn ticket is geboekt…14 febr. Volgende update zal ik jullie meer over alle werkplannen vertellen en nog een verhaal over ons reisje langs de Eastcoast op de site zetten. Hoop dat jullie ook op een leuke manier het nieuwe jaar zijn ingegaan en hoop jullie allemaal te zien tussen 31jan en 14 febr! Veel liefs!

Comments are closed.