Posted August 28th, 2006 in South Africa by Frérieke

27 aug
Wat een heerlijk weekend! We begonnen gister met een golfsurfsessie in Llundudno…heftige hoge bakken! (Foto1) Vet moeilijk, holle units. Hes de held wist buiten te komen. Ik had mn eerste ritten OOIT!!! (in het schuim) Wat een mooi strand, omringd door rotsen. (en ondanks de winter hebben we goed liggen bakken en zelfs verbrand). Omgeving van Kaapstad is indrukwekkend. Binnen een half uur over een fantastische bergweg met uitzicht op zee zit je in de ene baai. Na onze eerste surfsessie via groene bergweg naar de Cape Flats en dan terecht komen in de 2e baai. False Bay ligt aan de Indische oceaan, het water is hier iets warmer. De dorpjes Kalkbay en Muizenberg heb ik al eerder over geschreven. Meer een hippie-sfeertje in tegenstelling tot de luxe huizen in campsbay en houtbay. In Muizenberg tot zonsondergang een tweede sessie van de dag gehad. (foto 3) Wat een mooie lijnen, vriendelijke golven! Staan lukt nu steeds beter en mn ritjes al iets langer. Hes had een zeehond als vriendje naast haar. Bij omkleden walvissen gezien (foto 4 ontdek ik er net 1). ´s Avonds zijn we met mike en israelische vrienden naar concert van ´Lark` geweest (wat een fantastische band!!!) Even over cultuurverschillen: wisten jullie dat in Israel de dienstplicht voor mannen 3 jaar duurt en dat ook voor vrouwen een dienstplicht van 2 jaar geldt!!! De enige manier eerder weg te mogen is als er 3 keer serieuze dreiging van zelfmoordneiging geconstateerd is. Zo heeft Mike bv nooit een poging gedaan maar mocht na een jaar de legerbasis verlaten omdat hij het spelletje wist te spelen. (en met hem vele anderen) Veel jongeren slaan na de 3 jaar (18 tm 21 jaar oud) door en raken serieus in de problemen met alcohol en drugs.
Vandaag zijn we de westkust omhoog gereden en hebben gegolfsurft op Big Bay. Ook een hele fijne plek. De golven waren nog steeds mooi, maar moeilijk. Komende week is de voorspelling hoge hoge bakken met een tijd van 15 sec (voor de insiders)…wordt indrukwekkend om te zien. Vanmiddag zijn we naar Century City geweest…wat een paradoxale naam voor een gecreerde nepstad, die bestaat uit een pretpark, kantoren, hotels en een mega winkelcentrum.

Posted August 25th, 2006 in South Africa by Frérieke

Start van de dag: tussen 7 en 9. Om 11 uur koffiebreak. 13 uur lunch (iedereen maakt zn eigen sandwich/doet zn eigen ding/samen naar buiten/..) gezellige ontwerpzolder (gelukkig hebben we airco voor in de zomer..) De tekentafel die je ziet staan wordt niet meer gebruikt hoor. Printers en plotters, net als receptie en meetingroom is beneden. We zijn met zn 7-en (niet iedereen staat op de foto) en Rose (de koffiedame) Rose woont in township Langa. Heb haar gevraagd of ik langs kan komen….OEH..zei ze… Gevaarlijk. Dus ik zei dat als ik nou heel veel appels meenam en uitdeel haha…lachen…’maybe later’ . Muziek: iedereen zn eigen koptelefoon, maar een netwerk waar we alles delen. Ik introduceer de nederlandse muziek. Vinden ze leuk. Net buiten geluncht..oeh lekker warm! de lente is begonnen hier! PS de wind ook, goeie South Easter afgelopen dagen. (helaas bedacht ik dat ik het niet kon maken in mn eerste week weg te blijven) Maar het wordt met de dag later donker en als ik heb flexibele wertijden en ze weten dat ik windsurf…dus…hopelijk snel surfverhalen.
Hes brengt de dagen alleen door en savonds doen we gezellig samen dingen. Kaapstad valt haar best zwaar en het is een enorme uitdaging om de stad alleen te ontdekken. Er zijn qua stage verschillende balletjes aan het rollen…natuurlijk via via…dat gaat helemaal goedkomen.
Ok ik ga weer aan de slag

Posted August 25th, 2006 in South Africa by Frérieke

25 aug
Goedemorgen! na een lange radiostilte hier weer een teken. Dinsdag begonnen met de grootste uitdaging die je je maar kunt voorstellen. Het gebouw: een oude brouwerij. bestaande tekeningen: geen. (archief in jaren 60 afgebrand) Doel: appartementen/kantoren en parkeergarage. 2 verdiepingen erbij en ipv het gebouw op voorgrond een nieuwe toevoeging. kenmerkend brouwerij gebouw, niet in een mooie staat..helaas zijn sommige verdiepingen in gebruik en is het moeilijk om een goede indruk van binnen te krijgen. Nu eerste ontwerpplannen aan het maken. later meer….

Posted August 21st, 2006 in South Africa by Frérieke

21 aug

Hes is er!! ze is veilig hoor. en check welke mooie beetle we voor haar hebben opgehaald! 2 beetles in de straat…Meteen in de plaatselijke buurtsuper onszelf belachelijk gemaakt!

Posted August 21st, 2006 in South Africa by Frérieke

20 aug
Lionshead met amazing sunset. Ongelooflijke luchten, elke avond weer een verrassing!! En dat vanaf ons balkon!!

Posted August 20th, 2006 in South Africa by Frérieke

19 aug
wat een heerlijke dag!! Het is winter en ik zit in mn bikini met mn laptop op balkon. Ben vandaag met de beetle en surfspullen naar table view gereden. Vandaag de eerste dag South-easter (dat is de wind die we moeten hebben!!) Je ziet het aan de wolken die boven de tafelberg blijven hangen. Helaas was het vandaag nog slechts een kitewindje, morgen gaan we los! Ze noemen deze wind hier ook wel de Cape Doctor (omdat hij alle smerige stoffen de stad uit blaast) Als deze Cape Doctor eenmaal begint dan blijft ie wel even! Dus Hes…maandag surfen! Goed slapen in vliegtuig. Heb ff lekker geluncht bij Elisabeth en Jan in blauwberg. Jan is met interessante ipod dingetjes bezig zie http://www.justvocabulary.com/ . Elisabeth nog altijd hard op zoek naar goedkope auto om te kopen, maar das niet makkelijk! Ik ben echt blij met mn beetle, al mn zeilen en giek passen er in, masten en board op dak en gaan!
Vanavond ga ik met Mike weer naar een concert, deze keer cello en piano, wederom beethoven (ik ben al bijna Beethoven expert).
Maandag Hes van vliegveld ophalen. Dinsdag mn eerste werkdag. Jongens het is echt fantastisch hier! Ik reed in de auto vanaf surfstrand, fantastisch zicht op de bergen, het is zo mooi!!!

Posted August 20th, 2006 in South Africa by Frérieke

18 aug
vannochtend knoop doorgehakt waar ik ga werken. Heb er echt een muntje voor opgegooid. Wat ik ga doen bij KLG architects is een ontwerp maken voor appartementen in een bestaand pand. Het wordt een uitdagende job, ik moet het hele proces gaan besturen. Het is ongelooflijk hoeveel bureaus enthousiast waren, voornamelijk na zien website. Mijn overtuiging is dat het echt goed is iets meer van jezelf te laten zien dan slechts een werk-portfolio. Een open en persoonlijke houding spreekt mensen heel erg aan. Wat relaxed is, is dat ik zelf mag bepalen hoelaat ik begin en in principe elke dag om 16u mag stoppen…en er dus savonds genoeg tijd overblijft voor lekkere windsurfsessies!! Ohja over golfsurfsessies…afgelopen weekend was er een sharkattack bij muizenberg…brr (mam speciaal voor jou; waar we windsurfen is koude golfstroom en zitten veeeeel minder haaien en er is nog nooit een windsurfer aangevallen!).
Vandaag met Gavin en Elisabeth naar Stellenbosch gereden. Universiteitsstadje, midden tussen alle wijnvelden. Allemaal witte koloniale bebouwing. Oom Samie se winkel. De beroemde Afrikaanse bird of paradise (bloem…zie foto). Dorpstraat en kerkstraat zijn hier te vinden. Hierna naar Kaimando geweest, township van Stellenbosch. Elisabeth heeft hier een tijd als vrijwilliger gewerkt en gewoond. We zijn bij haar gastgezin binnen geweest (luxe), hebben onze tassen hier achtergelaten en zijn een wandeling door de township gaan maken. Elisabeth werd zowel door kinderen als ouderen enthousiast herkend. Het gastgezin, papa en mama Zulu, woont met een paar anderen in stenen bungalows, maar de rest van de township bestaat echt uit de hutjes, opgebouwd uit rommel en golfplaten. Het beeld wat je bv in de film -Totsi- ziet klopt echt. Je kunt je niet voorstellen hoe die hutjes met al die wind overeind blijven, hoe mensen het overleven met die kou en hoe ze er toch relatief schoon (kleren enzo) uit zien. Ik zou jullie zo graag foto´s willen laten zien, maarja…helaas. Kindjes proberen je allemaal aan te raken. –Blanke- wordt er naar je geroepen. Maar we kwamen ook 2 mannen tegen die zeiden; aah friends! Mensen hier zijn wel gewend aan blanke vrijwilligers. Er zijn binnen de township meerdere gastgezinnen. De organisator vertelde ons dat het zo moeilijk was om vooruitgang te boeken. Hij komt om in het werk. Vrijwilligers blijven meestal maar kort en willen leuke dingen (bv met kinderen) doen en lokale bevolking wil geld (en dat is er niet). Langa is de grootste township van Kaapstad en bevindt zich op de route van het vliegveld. Deze township is vele malen groter dan Kaimando en het aantal armoedige hutjes (alleen al gezien vanaf de snelweg) is enorm. Voor het WK in 2010 zal deze township goed aangepakt worden (tenminste je hoopt dat ze een groot deel van het geld beschikbaar voor zo een WK in de ontwikkeling van eigen land stoppen. De nepmanier; hoge gebouwen en hekken plaatsen langs de snelweg waardoor de township niet meer zichtbaar is.)
´s Avonds nog langs Luke geweest om mn uiteindelijke plannen te laten weten. Blijf hun zoieso wel zien, 1 straat van ons huis, wie weet zit er in de toekomst wel een samenwerking in, nu dus gekozen voor jeffrey die me meer zekerheid kon bieden betreft workpermit, geld en interessant werk.
Net naar het afscheidsfeestje van Lauren geweest…haha ik had haar nog nooit gezien. Ze gaat voor een jaar naar Nederland om de Rietveld Akademie te doen in Amsterdam. Vriendin van vriend van de vriendin van wouter (van Plankenkoorts)…dus. Mannen in Amsterdam ik heb haar jullie tel-nrs gegeven. Heb daar ook Katharina weer ontmoet (Duitse meisje waar ik naast zat in vliegtuig) jammer dat ze nog maar week in Kaapstad is, is echt super meid.

Wat weetjes;….Het wordt donker om 18u en in zomer 20u. Als ontbijt eet iedereen hier Oats (Havermout)…ook ik ben verslaafd (instant oats met kaneel en appel). Er is nergens verwarming! (en soms maar 10 graden brrrrrr). Elektriciteit betaal je bij de lokale supermarkt (100R doen we 2 weken mee). Een normale werkdag is van 8/9 tot 17/18…maar wel met lange lunch! Ze hebben het hier over Europa en Engeland. Vraag nooit naar nrs van wegen, mensen kennen hier alleen namen (al wonen ze er hun hele leven naast). Er is geen openbaar vervoer in stad!!! Minibusjes (T3-tjes) rijden als taxi rond, maar veel mensen zeggen dat ze niet echt te vertrouwen zijn. In het park in de stad stikt het van de eekhoorntjes, ze eten uit je hand. Een uur internet kost 10Rand. Rijden in een auto aan de linkerkant vd weg is niet moeilijk! Lastiger is echter een straat over steken.. Afrikaans is net Vlaams, als je goed je best doet versta je alles. In principe spreekt iedereen voornamelijk engels. Het land heeft echter 11 officiele talen en er zijn scholen en universiteiten die alleen afrikaans onderwijs hebben. Xhosa is een van de oudste talen, die de San (allereerste bewoners van Zuid Afrika) spraken. Dit waren nomaden; zij lieten geen bebouwing achter, er zijn op cultureel gebied verder weinig sporen van deze eerste bevolking, de taal daarintegen wordt door een groot deel van de bevolking in Zuid Afrika gesproken. Het is een wonderlijke taal, met een aantal heel bijzondere KLIKgeluiden erin (bijna alsof deze nomaden communiceerden met dieren).

Posted August 16th, 2006 in South Africa by Frérieke

16 aug
ok beslissing 1: ik ga ervoor! investeer wel wat in die agency en ga hoe dan ook die work-permit krijgen (dan mag ik 3 jaar in land blijven). consequentie: jullie gaan me zeker langer dan een half jaar missen! (alhoewel ik binnen bepaalde tijd naar Nl moet voor mn werkvergunning…ja bureaucratische sjit). maar idee is nu om dan wel jaar-2 jaar hier werkervaring op te doen en het land en de cultuur goed leren kennen! en…meerdere surfseizoenen meepikken.. Het ene bureau wil me, hoeveel moeite het ze ook zal kosten, helpen de work-permit te krijgen. Het tweede bureau vraag ik vanmiddag of ze daar ook bereid toe zijn…anders is de keuze makkelijk. Willen ze allebei echter de moeite erin stoppen, jeetje dan wordt dit een moeilijke avond. Natascha zei me net dat ik maar moest beslissen met wijntjes op haha. Net bij de bank een rekening geopend, super grappig, eigenlijk wilden ze mn werkgever weten, dus meisje achter balie zei me lachend dat ik maar ter plekke moest beslissen…ging me toch net iets te ver. Maar goed bankaccount is binnen, het salaris (7000 Rand voor geinteresseerden…ja echt zoo weinig, en dat is dit echt nog een goede start!) kan gestort worden haha.
Gister met Gavin, vriend van vriend van Mike naar Observatory (suburb van Kaapstad)geweest. Hij is muzikant. Ik heb wat promofilmpjes voor hem gemaakt (jep met jullie mooie dig. videocam!). Daarna heeft ie me rondleiding door Observatory gegeven…hehe…eindelijk een plaats waar blank en zwart mixt!! super leuke cafeetjes, fijne sfeer. Via de muziek heeft Gavin hoop contact met zwarte afrikanen. we zijn bij vriend (congolees) van hem op bezoek geweest. zijn huisje bestond uit een bed en een wastafel 6m2!! bizar!
Vanavond weer naar het theater, er is een egyptische archeoloog die alle ins en outs van de piramides gaat uitleggen. daarna dus de nodige wijntjes en knopen doorhakken. Helaas werkt het niet zo hoppa ene proberen en dan toch andere..of hops gewoon allebei..werkvergunning is serieus gedoe. (net als alles hier! zoals een bankrekening proberen te openen haha en oja..Hes bereid je voor op een heftig welkom. Onze rij was een uur. Heel interview wat je komt doen. vergeet echt je terugticket niet!). Ps schrijf ik teveel? het moet natuurlijk wel leuk blijven om te lezen..

Posted August 15th, 2006 in South Africa by Frérieke

15 aug
Ok 2 architectenbureaus willen me aannemen. De immigratiedienst heeft me net uitgelegd wat te doen om werk-permit te krijgen. Hell…hoop moeite/geld…waar begin je aan! maarja..je moet er wat voor over hebben. beslissingen dus nu…ga ik ervoor? en voor welk bureau? (als je namelijk van job wilt wisselen moet je een nieuwe werkvergunning aanvragen). Werken in Afrika is ff wat anders dan in Europa…De werkgevers moeten aantonen dat ze speciaal mij nodig hebben voor de job en dat ze geprobeerd hebben om een afrikaan te krijgen (via advertentie in nationale krant en sollicitaties!). De immigratiedienst treedt op als agency, je betaalt ze…en die man net kon me verzekeren dat ik hoe dan ook die werkpermit zou krijgen…je vraagt je af hoe legaal de dingen dan gaan…

Posted August 14th, 2006 in South Africa by Frérieke

14 aug
gister met mike en wat vrienden weer de berg op gegaan…het is zoo mooi!! We zijn langs een riviertje omhoog gelopen, door een bos (hebben wel allemaal de teken van ons af moeten halen)…Het was een superweer gister, vandaag kou en regen. Wij denken vaak dat Nederland wisselvallig is….jeetje Kaapstad kan er wat van! Maar goed ik moet zeggen dat dankzij de mooie dagen de winter in Kaapstad echt niet verkeerd is!

´s Middags toen ik de poort van het gebouw wilde uitlopen stond daar een man die me om restjes eten vroeg. Ik was nogal overdonderd dat ie ineens voor mn neus stond en wist niet goed wat te zeggen. Zei dat ik niks had en liep door. Kreeg spijt en wilde teruggaan, maar toen schoot het verhaal van Natascha door mn hoofd: een huilende oude man vroeg haar om eten, het greep haar aan en zij gaf geld. Vele keren daarna kwam de man echter weer naar haar toe en werd kwaad als ze niks gaf. Ik vond het maar eng dat zo een man dan weet waar je woont. Dilemma zeg zoiets…tuurlijk zou ik het liefst die man wat willen geven. Maar heb me wel voorgenomen altijd een appel in mn tas te stoppen, voor als iemand me in de stad wat vraagt. (eigenlijk net als wat ik met zwervers in NL in de trein altijd deed…geld zouden ze besteden aan drugs, mn eten waren ze erg blij mee). Doet me denken aan jou Nicole en de Surinaamse mentaliteit…als je eten maakt, maak altijd extra veel, je weet nooit wie er langs komt.
´s Avonds naar Blouberg gereden en Jan en Elisabeth ontmoet. Super gezellig, net of we elkaar al jaren kennen. Jan beetle-gek…zie foto voor zijn beetle. Hun plannen guesthouse te beginnen van de baan, voor hun nieuwe plannen en verhalen, zie www.livelifeincapetown.com Leuk om Nederlandse ervaringen te kunnen delen en ideeen over leven hier. Elisabeth is ook hard bezig met de eerste dingetjes regelen (baan/auto/fiets/…). Ze hebben een heel groot huis in Blouberg, als iemand dichtbij de surfspot wil zitten kunnen we wat regelen..