Posted March 29th, 2007 in South Africa by Frérieke
29 maart
een eerste visuele indruk van Khayelitsha..
je ziet wc’s. binnen een paar weken zal dit ‘vruchtbare’ stukje land vol staan met ‘shacks’. de wind poeierde. lekker wonen he?
Khayelitsha…daar wonen de leerlingen van COSAT. kun je je voorstellen dat ze geen geld hebben voor onderwijs?
armoede…wat is er een beter antwoord op dan onderwijs?
wat kun je van het onderwijsniveau in de township zeggen…
tja….60 leerlingen in een klas, een ongemotiveerde leerkracht..
wij noemen het niet eens onderwijs!
hun niveau is dan ook schrikbarend laag.
COSAT helpt!
maar heeft ook hulp nodig!
ik ga me er voor in zetten!
doen jullie mee?
snel meer..

Posted March 20th, 2007 in South Africa by Frérieke
20 maart

Ons weekend zat vol goede sociale bezigheden. Zaterdag zijn lin en ik weer naar de school in khayelitsha geweest. videocamera mee om de wereld ook voor jullie visueler te maken. interessante beelden. gaan we bewerken en jullie laten zien. verder goede gesprekken over fundraising. We zijn met iets heeeel interessants bezig…gaan we jullie heel snel meer over laten weten. zondag hebben ons nuttig gemaakt als vrijwilliger op het strand bij een zandkastelenbouwwedstrijd voor families uit townships.


Posted March 11th, 2007 in South Africa by Frérieke
11 maart

jahaaaaaaa ik heb hem uitgereden!! 109 km met een dikke vette glimlach op mn gezicht! jeetje wat heb ik een lol gehad. Mooooooooi joh! al die mensen langs de kant vd weg die je motiveren. zingen. schreeuwen, je nat spuiten. al die fietsers om je heen. een baboon! heb echt genoten! geen moment spierpijn of vermoeidheid! uiteindelijk hebben we hem in 6u gereden. ik leek af en toe wel die bergen op te vliegen…al die sporten bij elkaar geven je toch een overall conditie, dat je zonder ook maar enige fietstraining een heftige tour kunt doen! als ik niet steeds op marc had gewacht waarschijnlijk een heel stuk sneller geweest..

jep…ik durf het te zeggen; voel me fit!
…eens zien over paar weekjes of die halve marathon (two oceans) waar ik me voor heb ingeschreven ook gaat lukken.
Ons bezoek aan de school in Kayelitsha (township) was erg interessant. (geen paniek, was in een safe gedeelte en bewaakt terrein) verbazinwekkend om te zien hoe laag het onderwijsniveau is en heel interessant met die paar docenten te spreken. Wat meer in het wereldje hier komen. Inspirerende individuen die zich voor een gemeenschap inzetten. veel verhalen. later meer hierover..
de vermoeidheid in mn lichaam slaat toch toe…truste

Posted March 9th, 2007 in South Africa by Frérieke
9 maart
Ok…jullie gaan dit niet geloven (ik ook niet)…maar ik ga zondag de Cape Argus fietsen! 109 km afzien. 109 km samen met 36000 anderen maakt het een internationaal heel bekend spectakel. Jan en elisabeth zeiden me 2 weken geleden dat ze een extra entrance hadden en dat het iets voor mij was. Of ze gek waren zei ik. en hier zit ik nu, jullie te vertellen hoe gek ik ben. gister de fiets van mn collega geleend. en maar eens begonnen met trainen. haha. Heftig!!!! die bergen hier…jeetje. Maar goed, ondertussen ben ik organized…helm en broekje met padding geleend (de pijn in mn kont zal er niet minder om zijn maandag) Ik heb bedacht dat ik die 109km afzien in mn hoofd omvorm tot 109km genieten van een vd mooiste routes op deze aardbol! een leuk dagje uit.
ik spreek jullie maandag…
verders…morgenochtend gaan lin en ik mee met Helen George die les geeft in de township. wordt interesting!
Lin dr stage is echt heel gaaf. ze is al mee geweest naar een training met Jacky Thomas die de womencircle begeleidt. Verder een hoop interessante seminairs en een hoop vrijheid voor haar. hoop inspirerende personen en interessante projecten. Volgend weekend gaan lin en ik als vrijwilligers mee naar de beach met kindjes uit de township

Posted March 4th, 2007 in South Africa by Frérieke
4 maart
Lin is verhuisd! We hebben net haar spulletjes overgebracht;1 koffer en al die nieuwe shirtjes die er niet bij passen (dus Ronald..of jij ajb een lege koffer mee kan nemen zodat alles weer terug in nl kan komen). Zitten nu op het wireless netwerk bij lin. Kijk eens even wat een prachtig pandje! Nationaal monument! Connecties daar draait het dus weer allemaal om! Ik wist vaag dat een huisgenoot van David naar Johannesburg ging verhuizen. Stuurde hem paar weken geleden mailtje. Afgelopen vrijdag ontmoetten we in de Tiger Tiger david (dit is trouwens goede vriend van me die ik 5mnd geleden tegen ben gekomen tijdens stappen) en huisgenoten brett en alliston. Klikte allemaal erg goed. Zo gezegd zo gedaan…kamer geregeld. Het huis is heerlijk (4 slaapkamers, woonkamer, grote eetkeuken en tuin) en…een schattige worstehond (tekkel). Maar most of all..ontzettend gezellige huisgenoten. Ohjaa…en ook niet verkeerd…5 min lopen van de plek waar ze vanaf morgen stage loopt!!
Nu kunnen Lin en ik bij elkaar op bezoek, logeerpartijtjes…gezelligheid! Ik zal wel even moeten wennen, na al die maanden, eerst met Hes, nu met Lin op 1 kamer, ja zelfs in 1 bed geslapen te hebben!
Verder heb ik een nieuwe surfbuddy! (Hes niemand kan jou vervangen hoor!) David is fanatieke golfsurfer. Heeft 2 kitelessen gehad en wil het graag leren…just like me…dus wij gisterochtend (jep met brak hoofd) naar Langebaan gereden en de wind opgezocht. Nadat ik David flink impressed had met mijn kitesurf-cruising-skills was het tijd om hem op het board te krijgen. De NW wind bracht echter dikke grijze wolken en een boel regen, en helaas in het midden van een depressie is er het winddode punt…en die heeft de hele dag verder boven kaapstad en omgeving gehangen. Ook vandaag nog regenachtig, al is het wolkendek opengebroken en komt de zon er af en toe doorheen.
Zometeen gaan Lin en ik de salsapasjes weer up to date brengen in de Buena vista social club…schijnt DE place to be te zijn, dus we zijn benieuwd.
Tot snel maar weer lieve mensen…met deze keer extra de groetjes aan Lin dr hippe opa en oma die trouwe bezoekers van de site zijn! Wat gezellig! Jullie kunnen ook berichtjes aan ons plaatsen, zie YOUR WORD. Lin dr adres is 8 Grove road, 7735 Mowbray, Cape Town, South Africa en vaste lijn: +27 (0) 21 6853673
ps af en toe heb ik even gedoe met mn website, vanwege een overvolle blog…het was dan ook weer even puzzelen, met resultaat gelukkig…alle oudere berichten zijn elders te vinden. kijk even of je het laatste (2 maart) al gelezen hebt..

Posted March 2nd, 2007 in South Africa by Frérieke
2 maart
vrijdag weer. een tweede werkweek zit erop. die zat er gisteravond zelfs al op! mn nieuwe contract bij mn oude werkgever. bevalt goed. meer geld. minder werk. 32 uur contract. 1 dag in de week de tijd om bezig te zijn met andere projecten! humanitaire projecten! en er staat iets leuks te gebeuren! spannend!
Linda heeft deze week Lesli Londen ontmoet (professor aan universiteit van Kaapstad, department of Public Health and Human Rights bij wie ze een stage geregeld heeft). Ontzettend aardige vent. haar stage van 3mnd gaat meer inhouden dan data verwerken! Ze mocht zelfs uit 6 projecten kiezen waar ze aan mee wil werken. vrouwen worden het. trainingen. een bewustwordingsproces. met als doel deze vrouwen tot aanspreekpunt binnen een gemeenschap te vormen. Haar werkdesk dus op de universiteit van Kaapstad, en wel in dezelfde ruimte als Edith (die vanaf april 3 ? (ee stuur eens mail met info!) dagen in de week voor lesli zal gaan werken). wat wil je nog meer?????? ja het is ongelooflijk dat we straks alledrie in Kaapstad zitten. dat niet alleen. het is zo fijn dat we alledrie een idealisme delen! het bruist hier. een prettige onrust (kan dat??).
Afgelopen week was fijn op werk. ik leer mezelf om te gaan met de chaos van een ongestructureerd architectenbureau. probeer die open communicatiestructuur werkelijkheid te maken. leer veel over mensen. gedrag. karakters. interesting!
De week verder gevuld met een hoop zwemmen gedurende de lunch (de 1km wordt zelfs 1.5 km!!). savonds de berg oplopen met warren. 2 avonden windsurfen! met clint en zn vriendinnetje (van 18) naar een bar waar je je oma voelt. een meidenavond met Elisabeth (foto). langs de universiteit…zie foto’s..erg mooi oud gebouw! Een braai bij een vriendin van tante Joke (van Lin).
Vanochtend bij de immigratiedienst geweest. blijkt dat mn Saqua al vanaf oktober daar ligt. die werkvergunning had al lang een feit kunnen zijn dus. ik heb ze wel even laten weten dat ik het erg op prijs had gesteld als ze (zoals belooft) contact met me hadden opgenomen (zeker na die keren dat ik ze probeerde te bereiken.) Maar…dit is Afrika! hier leer je je frustraties weg te rationaliseren. anyways..komende week de advertentie en papieren van het bureau hier regelen (jep ik ga ervoor! (werkvergunning=gebonden aan bureau)…misschien is het geen toeval dat die saqua me nu pas bereikt en had ik nog wat bedenktijd nodig).
Gisteravond hebben Lin en ik het ervan genomen op de dansvloer! de eerste salsa-avond is een feit! Paulo en Thabang (2 donkere jongens, de een uit Freestate, de ander uit Mozambique) hebben ons alle hoeken van de dansvloer laten zien. Salsa is de manier om ook contacten te leggen met zwarte bevolking!! het was heerlijk om weer te dansen! we gaan komende weken zoveel mogelijk dansscholen langs en daar waar de sfeer het best is gaan we lessen! Vanavond weer!
Dit is Afrika!! ik ga net naar de wc…ligt daar een schorpioen!! volgens mij is ie dood. ik hoop dat onze bureaukat hem niet vermoord heeft en ondertussen vergiftigd..
Dit is ook Afrika! http://www.cosat.wcape.school.za/ Super mooi initiatief, centre of science and technology. Lees het eerste verhaal; AGAINST ALL ODDS over Thembisa. …dit is helaas nog meer Afrika… Dit meisje werd gesteund en geinspireerd door te gaan mede dankzij mrs George (scroll down op de homepage van de site en zie foto). deze mrs George is een fantastische vrouw, haar inzet in de township, al 20 jaar lang! een heel groot goed hart. deze mrs George is niet zomaar mrs George, maar DE mrs George, vrouw van Geoff George (mijn baas) en moeder van Bridget. Hoogst waarschijnlijk ga ik samen met haar wat opzetten, wat nog een vaag idee is, maar op korte termijn uitgewerkt gaat worden!
snel meer! X