Posted September 29th, 2006 in South Africa by Frérieke

29 sept
Vorig weekend. lang weekend, maandag was heritage day. 12 meiden. kitesurfclinics in Langebaan. (ik ben de blauwe helm) initiatief: GUST (www.gustmag.com) Met zn allen in een hostel. Kitesurflessen. afgelegen strandjes. wakeboarden. dansen op de tafel met alle meiden tijdens optreden bands eerste avond. De plaatselijke dansschuur onveilig maken 2e avond. 3e avond girlie-avond, zwijmelen voor lekkere mannen op de dvd. nieuwe contacten na weekend: een piloot (die eigen vliegtuigje heeft en ons mee gaat nemen…hihi herkenbaar?), een koppel met een wijnfarm (die ons uitnodigen langs te komen en een goede wijntour te doen), instructeurs (kite) en gezellige meiden!!! oude bekenden: elisabeth deed mee! (en jan kwam ook nog langs), Deon (of eigenlijk bijna heel Ceres) en natuurlijk gilbert en janet van GUST. Evenement gesponsord door aca joe (zie tshirts) Fotoshoot in het water. was big fun!
werk: ben lekker aan het puzzelen om alle apartementen te ontwerpen, is leuk! mn eerste loon wordt gestort!!
verder ga ik samen met matthijs website voor burau maken
weer: de airco staat hier aan hoor! en de avonden zijn ook al lekker warm
en nu: is het al weer weekend!!!! jeetje dat was een snelle week. we gaan voor een relax weekend in Langebaan. ik hoop op een beetje wind, dan ga ik het kitesurfen vervolgen. anders lekker wandelen/wakeboarden/mountainbiken…Gilberts ouders hebben huis daar waar we mogen overnachten..
geniet van het weekend daar! spreek jullie volgende week! kus

Posted September 18th, 2006 in South Africa by Frérieke

18sept
http://www.eselfontein.com/
deze plek is AMAZING. Deons farm blijkt een paradijs; oud cape dutch style huis, en een landgoed…aaaaaaah!!
Vrijdagavond na werk rijden we richting Ceres. Zuidafrika snachts is ECHT donker, je bent blij als je al de lijnen op de weg ziet. Hes en ik zeggen tegen elkaar dat we op de terugweg echt met licht moeten rijden want het voelt alsof het mooi is. Via een zandweg bereiken we de farm. Bang voor gevaar zijn ze hier niet. Deur staat open. De 2 bulldogs besnuffelen ons vriendelijk en wij lopen maar door naar binnen. Deon (eigenaar farm die we 2 weekenden geleden in Langebaan hebben ontmoet) en vrienden staan …bij de braai. Jaha dit weekend hebben we de zuidafrikaanse braai echt goed leren. Conclusie; de braai is een excuus om te kunnen drinken!! Kooltjes is NOT done. Gewoon wat uurtjes wachten tot die houtsblokken goed zijn. Ondertussen worden de glazen Brandy-cola meerdere malen gevuld. Dan al het vlees in het rooster (nee geen vlak rooster, maar zo een omkeerding). Vlees; haha niet zoals in nederland van die lullige stukjes vlees of hamburgers uit de diepvries…maar echte LAPPEN. Braaien is een mannending. Iedereen neemt zn eigen vlees mee.Vrouwen zorgen voor de salade. Tegen de tijd dat het vlees klaar is, zit iedereen zo vol alcohol dat ze bijna niet meer eten. Zit je net ff lekker te eten wordt er geroepen dat we zo weg gaan. De plaatselijke kroeg. Veel te veel drankjes en voornamelijk jagerbomb is helemaal hot hier. En natuurlijk mogen wij echt geen reed betalen, want wij zijn te gast! (even tussendoor; het valt ons echt op dat de mannen hier veeeeeel galanter zijn dan de doorsnee nederlandse man) Poeh hee..stond me daar op de tafel te dansen. Werd sochtends met mn kleren aan boven mn dekens wakker. Vroeg uit bed, want het dagprogramma van Deon had een hoop in petto! Als je ergens aankomt in het donker is het altijd een verrassing hoe iets eruit ziet in het licht. Maar jeetje deze verrassing! De omgeving om de farm heen is fantastisch! En dat merkten we pas goed toen we op de quad (vierwielmotording) en achterop de racemotor van Deon het landgoed gingen verkennen. Het regende, het was 1 grote modderpoel.
Ceres is een vallei, bekend om alle fruitfarms. Een super mooie groene vallei omringd door rotsachtige bergen. De farm van Deon zit helemaal in een uiterste hoek van de kom vd vallei en hij bezit 2500hec land rondom zijn farm!! Rijden op de moter; de bergen in, door fruitvelden, door bloemenvelden, over rotsen, langs een meer, door het bos, langs ecohutten. Met zoveel wonderbaarlijke contrasten. De zware grijze regenwolken, de sfeer die er hing met al die plassen waar je doorheen crost, de koeien die voor je weg springen, de damp, het leek bijna echt, maar echt een droom! Dit is zo een mooie plek!
Energie opdoen tijdens lunch in dorp om vervolgens de mountainbikes op te gaan! Deon is al vanaf zijn 12e bezig met mountainbiken en al die jaren dat hij er woont heeft ie nieuwe tracks gemaakt en onderhouden. Mountainbikers in NL jullie zouden dit zo vet vinden. Hes en ik hebben duidelijk nog veel te leren. Mijn fietsconditie de berg op was drastisch! Downhill was ENG het eerste gedeelte. Stijl en stenen. Daarna gingen we het bos in, wat echt heel tof was. Door de regen extra moeilijk, maar zoieso over al die boomstammen, door riviertjes. Ja mountainbiken..echt iets wat we allebei heel tof vinden en zeker vaker gaan doen! Smiddags hebben we bij de buurfarm wijn gedronken. Hele familie was aanwezig. Meer afrikaans kan het niet worden! Deze mensen wonen allmaal hun hele leven in dit gebied. De farm van Deon gaat 5 generaties terug bv! De hele middag werd er afrikaans gesproken en met wat inspanning konden hes en ik het goed volgen! Savonds natuurlijk weer een braai! En weer de plaatselijke bar in. Waar ik van allerlei onbekenden de vraag kreeg of ik weer op de tafel ging dansen. (deze avond hield ik me in haha…maar heb wel een ander zo gek gekregen). Zondagochtend was stralend zonnetje. Hups weer de bergen in, de moter/quad op. Nu nam Deon ons mee helemaal naar boven, wat een indrukwekkend uitzicht over de farm en de hele vallei! Hij nam ons mee naar…een waterval en een kloof, rotsen…een afgrond! Zaterdag de grijze lucht en die bergen had ook zoiets bijzonders, vandaag was echt heeeel mooi, al die kleuren! Op de terugweg dacht ik echt dat ik droomde…ik zat achterop de moter, we reden door een veld met allemaal lange sprieten met gele bloemen. Het contrast met de lucht, zo blauw en de witte wolken…aaaaaah. helaas geen foto…maar een gevoel!
Het is zo mooi om te zien hoe Deon omgaat met het leven op de farm. Hij houdt heel erg van de natuur en kent dan ook elk plekje op het landgoed. Via moter/ mountainbike/te voet kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Ondertussen is het ook een heel sociaal persoon en houdt hij ontzettend van activiteit en mensen om zich heen. Alleen fruit telen zou hem niet de voldoening in zijn leven geven, maar dankzij alle activiteiten die hij organiseert (bv een jaarlijks terugkerend festival, waar 1500 mensen sport/spel/gezelligheid komen zoeken, of de ecohutten die in het bos staan en hij verhuurt en de vele braais die in zijn huis/tuin gehouden worden) houdt hij het voor zichzelf interessant. Mooi om te zien hoe iemand zoveel uit het leven en de natuur haalt!
Op de terugweg in de auto kijken we, nog nagenietend in een soort trance, naar het landschap dat inderdaad fantastisch is bij licht..
Zuid-Afrika…wij zijn verkocht!

Posted September 14th, 2006 in South Africa by Frérieke

14 sept
Een werkupdate: een haat-liefde verhouding met mn gebouw. Vorige week was het meer haat dan liefde. Het gebouw is groot, de constructie bijzonder…Als net-afgestudeerde zwem je in een scala van mogelijkheden als je in je eentje de ontwerpvraagstukken probeert aan te pakken. Een echt gebouw. Niet als student de mogelijkheid stiekum dingen je kant op te buigen. Elk vergeten detail krijg je zelf op je dak. Apartementen ontwerpen in een bestaand gebouw is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Om ze te ontwerpen in deze oude brouwerij is hell of a job! Tenminste..
…zonder bestaande tekeningen (die zijn verloren gegaan in een brand in jaren 60)
…met een (3jaar geleden) goedgekeurd plan (dat naar mijn mening absoluut de kwaliteiten van het gebouw negeert, zowel de karakteristieke gevel als het industriele interieur), dat als basis moet dienen voor onze councilsubmission, omdat we snel willen beginnen met verbouwen (eigenlijk moet ik zeggen verder gaan, want ze zijn al begonnen met slopen, dus snel onze plannen in het spel gooien voor die imposante beton constructie voorgoed verdwenen is). Als besloten wordt dat ons plan teveel afwijkt van de goedgekeurde tekeningen (van een architectenbureau dat in 2002 opdracht had een ontwerp te maken, maar om een ons niet bekende reden nooit het plan verder heeft mogen uitwerken, terwijl de client het wel heeft laten goedkeuren door gemeente) dan zal het proces met 2 jaar vertraagt worden. (ik kan me bijna niet voorstellen dat het zoveel tijd kost, maar daar zijn ze hier heel zeker over…welstand in kaapstad schijnt hel te zijn).
De constructie bestaat uit betonnen kokers, 16m hoog (waar vroeger het bier in gegist werd) de betonnen trechters die eronder hingen zijn er al uitgesloopt) De eigenaar zit helemaal in de bouwwereld, hij gaat het gebouw dan ook zelf verbouwen. Wil eigenlijk kantoren omdat ie er meer geld mee kan verdienen. De submission die er ligt verplicht ons echter tot apartementen (wat ik stiekum veel leuker vind). Naast het bestaande gebouw aanpassen gaan we het gebouw aan de weg slopen en een parkeergarage bouwen (ja de wijk, Woodstock, is nog niet super, je wilt als bewoner je auto echt niet in de straat hebben staan…de hele wijk krijgt nu wel een opleving)
De eerste week was voornamelijk het meetaparaat mn grootste vriend. Nee geen ouderwets meetlint, maar een HILTI!! Wat een uitkomst! Meten via een laser. Bestaande tekeningen en 3d van de constructie en eindelijk een goed idee hebben wat er nou gaande is in zo een gebouw…ja dan voel je liefde!
Daarna hard ontwerpen…karakter gebouw behouden en toch mooie apartementen…de grootse struggles; vluchtroutes en hoogteverschillen. Als dan die week 1 vd partners sjacherijnig van de stress is en de ander geen tijd heeft om er aandacht aante besteden. Als je zelf ook ingeschakeld wordt bij andere projecten en de sfeer treurig is…ja dan ga ik dus twijfelen. Heb ik wel het goede bureau gekozen? Waarom werk ik in godsnaam als architect? Wat wil ik de rest van mn leven gaan doen? Zal ik niet gewoon van mn gespaarde centjes de komende maanden leven en lekker alleen maar surfen!
Gister bij council geweest voornamelijk om te zien wat er nou mogelijk is binnen het goedgekeurde plan en voorzichtig onze plannen laten doorschemeren. (eugene -naast mij en geoff ontwerper binnen bureau- stond me bij. Hij is goede architect! Werkt helaas maar parttime, zn vrouw heeft net 2e kind gekregen)
Council; Jeetje dat was goed! Deze man stond stond aan onze kant, vroeg zich af hoe dat andere plan er in godsnaam doorheen gekomen is. Zei dat ie kon zien dat wij goede architecten zijn en dat ie er vertrouwen in heeft dat we zorgvuldig met het gebouw om zullen gaan en er een beter plan van zullen maken. Zowel in interieur als gevelveranderingen zijn we redelijk vrij te doen wat we willen. Hij heeft ons nu gezegd dat hij ook de uiteindelijke submission zal doen…maarja dit is zuid-afrika…en ik heb gemerkt, dat is net spanje! Dus blijft spannend! Opdrachtgever in ieder geval helemaal blij. Ben nu ontwerpideeen aan het uitwerken en parkeergarage ontwerpen en dan morgen bespreking. Als hij toezegt wordt komende week DRUK om zo snel mogelijk met een heel uitgewerkt plan naar council te gaan.
Zo dat was me een hele update!

Posted September 11th, 2006 in South Africa by Frérieke

11 sept
Wouw wat een weekend weer! Ze zijn stuk voor stuk vakantie hier! Vrijdag middag met de kever naar Lambertsbay gereden. 3.5 uur langs de westcoast omhoog. Vanaf Elandsbay staat de weg op de kaart aangegeven als kleinere weg…haha.. Hes dr kever heeft dapper alle ontberingen getrotseerd. De 30km dirtroad was minder erg dan de oude asfaltweg met onvoorspelbare en grote kuilen. (langs de dirtroad rijdt een 2km!! lange goederentrein) Het beachhouse (vakantiehuis-je-) van familie Eugene bleek een reuze huis, waarbij we met zn 14en nog niet alle kamers vulden!! Bij aankomst braai! Onderweg veel schildpadden. Zaterdagochtend golfsurfsessie…oehhh mn boardje is lekkerrrr. En de golven zijn mooi hier! ´s middags in verschillende ´bakkies` rondgecruised. (het is heerlijk om achterin een overdekt bakkie weg te dromen en het mooie landschap te bekijken) Wegen waar 30km/uur voor onze beetle de max was, scheurden we met de bakkie met 120 over. Vastzitten met bakkie in de duinen. Fotosessie in duinen….ik spring een gat in de lucht! Kitesurfsessie. Hes en ik hebben voornamelijk foto´s gemaakt en heel even zelf gekite. (iedereen die we kennen is kiter/surfer en slechts natascha en gilbert windsurfers. Jannet en Gilbert runnen het kitesurfmagazine GUST en Eugene werkt in marketing voor surfmagazine BLUNT…jep we zitten er middenin.). ´s avonds weer braai! (dat gaat hier trouwens zo; eerst alles gaarbraaien en een bak in de oven alles warm houden, dan aan tafel eten) In de plaatselijke kroeg het witte-worden-weg-gekeken proberen om te buigen tot respect en een gemeenschappelijke breakdance (hadden we zeker succes in, al bleven we wel vreemde vragen krijgen. De eerste vraag aan mij was wat ik gebruik en of ik van Afrikanen hou en dat ze zagen dat we allemaal dure drankjes dronken of we niet ook wat voor hun konden halen).
Zondagochtend de kater weg golfsurfen voor de deur. Huis opruimen. Voor de afwas betaal je 30rand aan de eerste de beste afrikaan op straat. ´s Middags wind opzoeken in Sharkbay bij Langebaan. Super mooie plek! Helder ondiep turquoise water, wit strand, bergen, lekkere wind, hoop kiters en 2 windsurfers (gilbert en wij)! Bij aankomst lag het setje voor hes en mij al klaar (thnx Gilbert!). We hebben lekker zitten knallen! Ging super goed! Hes heeft in voetbanden gevaren!
In Nederland gebruiken mensen vaak hun weekend om bij te komen van de werkweek. Mensen hier zeggen; gelukkig hebben we een week om bij te komen van weer een heftig weekend (eeeuwige wind/golven.. ) Hes en ik voelen het! Verkoudheid en spierpijn in je hele lichaam.
Heb ik al eens gezegd hoe fijn het eigenlijk is om de taal hier te kunnen begrijpen! Afgelopen weekend werd er naast engels heel veel afrikaans gesproken. Natuurlijk kun je niet alle woorden begrijpen, maar wel de strekking van een verhaal. Zie foto van reclameborden van een willekeurige winkel om de overeenkomst tussen nederlands en afrikaans te zien (klik op foto)

Posted September 5th, 2006 in South Africa by Frérieke

5 sept
een dagelijks ritje naar het werk. De N2 en dan de M3, over de voet van de devilspeak, met sochtends adembenemende zonsopkomst en mist boven de cape flat. Heel veel groen aan de bergkant en typische bomen horizontaal geblazen takken door de wind. Vandaag Hes dr beetle op de parkeerplaats voor ons bureau (het schattig witte huisje). Mijn beetle krijgt een beurt in de garage en die komen ze als het goed is gedurende de dag hier langs brengen. Onze bureaukat bespringt me meteen bij aankomst…lief beest. loopt overdag lekker over alle bureaus te banjeren. en savonds rij ik de zonsondergang tegemoet…ook niet verkeerd!

Posted September 4th, 2006 in South Africa by Frérieke

4 sept
Vrijdag na het werk zijn we gaan shoppen! Haha hoop tasjes en spaanse prijzen! Ons plan om na het eten lekker te gaan mutsen thuis belandde in een bar boven het restaurant en later een club. Dat alles natuurlijk met een hoop bekenden en onbekenden die je drankjes aanbieden en je overhalen nog even mee te gaan.
Zaterdag begon met een nieuw boardje (golfsurf)! Een 7.2, net iets minder dan mini malibu(7.4); nieuwe vorm, korter, breder en dikker (net als alle korte nieuwe windsurfboards schijnt dit het helemaal te gaan maken) super board in ieder geval voor mij om te leren en over een tijdje nog vet mee te rippen. Een Roadtrip naar Langebaan. Spannende reis..hebben we genoeg benzine of staan we zo in de middle of nowhere stil? (check foto wat voor super tank ons redding bood) Super windsurfsessie tot aan ondergaande zon. Heel veel uurtjes onze spieren helemaal lam gesurfd. Hostel gezocht. Nog niet zo makkelijk want de spring is hier begonnen en bracht dit weekend het springflower weekend! Haha mooie roze en gele pracht. Laatste kamer beschikbaar.. missie geslaagd! Luxe hostel. Luxe ontbijt. Zondag: Shit waar is de wind nu? Strand checken. Locals (zien er uit alsof ze surfen) aanspreken en voorspellingen vragen. Hoppa mee hun bakkie in, zij laten ons Sharkbeach zien…super mooi daar, lijkt op grieks eiland; helder water, rotsen…en nu dus springbloemen! Dan koffie bij hun thuis. Hele groep surfers, echte afrikanen, hun uitspraak klinkt boers! Hele relaxte prettig gestoorde gasten. Ze kiten alledrie en ook 1 van de chicas. Met de meiden daar spreken we af met zn allen het meiden-kite-surf-weekend te gaan doen, eind vd maand (jaja ook dat gaan we leren!) Huis in langebaan is strandhuis van buurman van Deon, die zelf een boerderij bezit, 40 km het land in. Richting Big Bay een struisvogel gezien!! Kiters op het water. Flinke golven (voor nederlandse begrippen…) en super mooie cleane lijnen. Hes en ik hebben een dappere poging gedaan (even oefenen nog haha). Foto is Hes en Eugene en 1 van hun vette bakken. Op de terugweg naar Kaapstad binnenhoppen bij Jan en Elisabeth. Super gezellig, lekker gegeten. Elisabeth gaat ook mee leren kiten, en windsurfen wilde ze zoieso al…..jep een hoop enthousiaste chicas hier…misschien moet surfchicas.nl zich uitbreiden en wel op internationaal vlak?
Het was echt weer een super weekend! Sociale contacten verdubbeld, een hoop telefoonnummers en afspraken rijker. Het is genieten hier!
Weetjes; ontbijt is heel engels hier; bacon&egg, beans. (Maar dus ook veel havermoutpap.) Ontzettend veel mensen gaan na hun studie voor een paar jaar in Londen wonen en werken. Vanuit hier kun je een werkvergunning voor een paar jaar in engeland krijgen. Er heerst hier echt een fitnesscultuur (beetje LA) over de boulevard bij seapoint lopen ze allemaal kijk-mij-eens-fit-te-doen. En om 5uur sochtends staat er een rij voor de fitnessgarage (hebben we niet zelf ervaren hoor) Heel veel mensen die we ontmoeten hebben, hebben familie in Nederland of zelf ook een tijdje in Nederland gewoond, ze zien er ook allemaal europees uit. Struisvogels staan hier als paarden naast de weg (eigenlijk is elk stuk groen wel een national park) Windsurfers zie je hier bijna niet, de Afrikaners surfen of kiten (ook natascha is helemaal op kiten overgestapt). Voor de surfers die op Big Bay geweest zijn; de hamburgertent heeft plaats gemaakt voor een bouwput. Het is lente hier!!!!!!