1

Posted September 14th, 2006 in South Africa by Frérieke

14 sept
Een werkupdate: een haat-liefde verhouding met mn gebouw. Vorige week was het meer haat dan liefde. Het gebouw is groot, de constructie bijzonder…Als net-afgestudeerde zwem je in een scala van mogelijkheden als je in je eentje de ontwerpvraagstukken probeert aan te pakken. Een echt gebouw. Niet als student de mogelijkheid stiekum dingen je kant op te buigen. Elk vergeten detail krijg je zelf op je dak. Apartementen ontwerpen in een bestaand gebouw is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Om ze te ontwerpen in deze oude brouwerij is hell of a job! Tenminste..
…zonder bestaande tekeningen (die zijn verloren gegaan in een brand in jaren 60)
…met een (3jaar geleden) goedgekeurd plan (dat naar mijn mening absoluut de kwaliteiten van het gebouw negeert, zowel de karakteristieke gevel als het industriele interieur), dat als basis moet dienen voor onze councilsubmission, omdat we snel willen beginnen met verbouwen (eigenlijk moet ik zeggen verder gaan, want ze zijn al begonnen met slopen, dus snel onze plannen in het spel gooien voor die imposante beton constructie voorgoed verdwenen is). Als besloten wordt dat ons plan teveel afwijkt van de goedgekeurde tekeningen (van een architectenbureau dat in 2002 opdracht had een ontwerp te maken, maar om een ons niet bekende reden nooit het plan verder heeft mogen uitwerken, terwijl de client het wel heeft laten goedkeuren door gemeente) dan zal het proces met 2 jaar vertraagt worden. (ik kan me bijna niet voorstellen dat het zoveel tijd kost, maar daar zijn ze hier heel zeker over…welstand in kaapstad schijnt hel te zijn).
De constructie bestaat uit betonnen kokers, 16m hoog (waar vroeger het bier in gegist werd) de betonnen trechters die eronder hingen zijn er al uitgesloopt) De eigenaar zit helemaal in de bouwwereld, hij gaat het gebouw dan ook zelf verbouwen. Wil eigenlijk kantoren omdat ie er meer geld mee kan verdienen. De submission die er ligt verplicht ons echter tot apartementen (wat ik stiekum veel leuker vind). Naast het bestaande gebouw aanpassen gaan we het gebouw aan de weg slopen en een parkeergarage bouwen (ja de wijk, Woodstock, is nog niet super, je wilt als bewoner je auto echt niet in de straat hebben staan…de hele wijk krijgt nu wel een opleving)
De eerste week was voornamelijk het meetaparaat mn grootste vriend. Nee geen ouderwets meetlint, maar een HILTI!! Wat een uitkomst! Meten via een laser. Bestaande tekeningen en 3d van de constructie en eindelijk een goed idee hebben wat er nou gaande is in zo een gebouw…ja dan voel je liefde!
Daarna hard ontwerpen…karakter gebouw behouden en toch mooie apartementen…de grootse struggles; vluchtroutes en hoogteverschillen. Als dan die week 1 vd partners sjacherijnig van de stress is en de ander geen tijd heeft om er aandacht aante besteden. Als je zelf ook ingeschakeld wordt bij andere projecten en de sfeer treurig is…ja dan ga ik dus twijfelen. Heb ik wel het goede bureau gekozen? Waarom werk ik in godsnaam als architect? Wat wil ik de rest van mn leven gaan doen? Zal ik niet gewoon van mn gespaarde centjes de komende maanden leven en lekker alleen maar surfen!
Gister bij council geweest voornamelijk om te zien wat er nou mogelijk is binnen het goedgekeurde plan en voorzichtig onze plannen laten doorschemeren. (eugene -naast mij en geoff ontwerper binnen bureau- stond me bij. Hij is goede architect! Werkt helaas maar parttime, zn vrouw heeft net 2e kind gekregen)
Council; Jeetje dat was goed! Deze man stond stond aan onze kant, vroeg zich af hoe dat andere plan er in godsnaam doorheen gekomen is. Zei dat ie kon zien dat wij goede architecten zijn en dat ie er vertrouwen in heeft dat we zorgvuldig met het gebouw om zullen gaan en er een beter plan van zullen maken. Zowel in interieur als gevelveranderingen zijn we redelijk vrij te doen wat we willen. Hij heeft ons nu gezegd dat hij ook de uiteindelijke submission zal doen…maarja dit is zuid-afrika…en ik heb gemerkt, dat is net spanje! Dus blijft spannend! Opdrachtgever in ieder geval helemaal blij. Ben nu ontwerpideeen aan het uitwerken en parkeergarage ontwerpen en dan morgen bespreking. Als hij toezegt wordt komende week DRUK om zo snel mogelijk met een heel uitgewerkt plan naar council te gaan.
Zo dat was me een hele update!

One Response so far.

  1. Mike Harmon says:

    I found your site on technorati and read a few of your other posts. Keep up the good work. I just added your RSS feed to my Google News Reader. Looking forward to reading more from you.

    Mike Harmon