Posted May 27th, 2007 in South Africa by Frérieke
27 mei
www.khayelitsha.net is online!!!
een tijdelijke site voor cosat, want ze hebben echt al geld nodig. Met deze opzet gaat de organisatie nu zelf lokaal bedrijven en individuen aanspreken. Mochten jullie al een steentje willen bijdragen: via contact vind je een mailadres. neem zelf dan contact met ze op en vraag hoe je het handigst een eenmalige donatie kan doen.
Als je met je muis over de foto’s gaat kun je verhaaltjes lezen! zien er verzorgd uit he deze kids? …kun je je voorstellen dat het overgrote deel van deze kinderen in een golfplaten shack woont!!!???
We zijn nog vollop bezig het grotere concept uit te werken en dan zal deze tijdelijke opzet ook aangepast worden. Het gaat goed! matthijs en Hester gaan het User Interfase Design nu maken. (zeg maar alles uitdenken qua werking website). Ik ben hard op zoek naar een goede programmeur!!! als je iemand weet…
ok, ik laat snel meer horen..

Posted May 22nd, 2007 in South Africa by Frérieke
22 mei
een stripje…

Lin droomt over Brett. nee geen grapje. toepasselijk stripje dus haha. Ons curry-etentje met vele meiden en brett en david resulteerde in een boel lol zoals jullie kunnen zien! het was een gezellig weekend!
betreft; concept. Ik heb een eerste opzet van een aanvraagfromulier voor subsidie van digitale pioniers naar wat mensen gestuurd, lang niet naar alle bekenden, ik wil niemand ongestoord belasten met een boel info. laat me even weten als je geinteresseerd bent om de opzet te ontvangen en mee te denken!
verder…het is extreem herfst (en winter aan het worden) hier! en extreem is het klimaat hier. de ene dag zit je te puffen in je bikini, ben je maar wat blij dat die airco op je werk flink energie aan het verbruiken is. Een dag later is het tij gekeerd en contact je die oom in brazilie nog eens die je zei; zodra je op een plek zit waar ze airco hebben en geen verwarming zit je goed! Wat nou geen verwarming! aaaaaaaah idioten hier. werken met je muts op en je handschoenen aan. huizen zijn niet geisoleerd, hebben enkele beglazing en kieren op allerlei plekken die je niet kunt bedenken…gelukkig dat dan een dag later die airco weer aan gaat.. raar land
en jullie hebben lekker zomer binnenkort….hmm…ik zat me te bedenken dat het eigenlijk ideaal zou zijn om een half jaar hier te wonen en dan half jaar in NL. misschien ideetje voor de toekomst! ook wel zo gezellig om jullie te kunnen blijven zien.. eens zien of dat werktechnisch beetje te regelen is..
update verder: lin is bezig met rapporten schrijven voor human rights commissies en verder boel contacten aan het leggen met interessante personen die ze ontmoet bij interessante lezingen, dit alles met als doel (oa) een geschikt afstudeeronderwerp te vinden en uit te werken! ben benieuwd wat het wordt!
Henk is hard aan de slag met zn nieuwe baan; controleren van wijnfarms; onderzoek doen en advies te geven over Health and Safety. heeft het er af en toe wel zwaar mee…ja ik denk dat alle nieuwe banen in het begin moeilijk zijn, we zijn nou eenmaal allemaal onzeker en kennen boel twijfels.. (spreek uit ervaring ja).
Edith is ook allemaal interessante dingen aan het doen voor de universiteit. beetje betaald voor sommige onderdelen ook! en bezig werkvergunning uit werken (HIV/aids neuropsychologische effecten onderzoek/ pesticiden onderzoek)…lees voor meer info en andere verhalen van edith en henk op hun blog: http://www.edithandhenk.blogspot.com/
veel liefs en dikke kus
thnx voor al die leuke mails en berichtjes altijd! heerlijk!
sorry nog maar eens dat ik niet altijd persoonlijk (en vooral: uitgebreid) reageer!

Posted May 11th, 2007 in South Africa by Frérieke
11 mei

bleeeeeeeh. moet je mij nou zien. dat krijg je ervan als je als een gek aan het werk bent. als je soms dagen van 18 uur maakt. als er zoveel ideeen door je hoofd gaan en je ze niet kunt stoppen voor er wat mee gedaan is. gekkenwerk zullen velen denken. volgens mij ben ik aan het ervaren hoe het is om een topconsultant te zijn. werken werken werken. en ik vind het leuk!
wij architecten kennen dat wel; nachten doortrekken zijn we maar al te goed in. hoevaak heb ik dat niet gedaan? ik pluk er nu de vruchten van!
laat ik mezelf een beetje verduidelijken:
er was een idee, heel nobel, een organisatie hier in de township te helpen met fundraising via een website. dat idee begon met wat visuele plaatjes maken, ideeen over website, organisatie enthousiast. leuk. maar toen…het idee werd over de organisatie heen getrokken. waarom niet deze website voor meerdere projecten kunnen gebruiken. ach ja waarom niet? organisatie staat er helemaal achter. goed. waar begin je? met iemand (matthijs) die je zegt dat je dingen echt moet gaan uitschrijven. dus dat doe je. doe je even denk je. daar verkijk je je dus op. je stuurt eens wat opzetjes rond. en probeert antwoord te geven op alle vragen die bij jou en anderen opkomen. met als resultaat? een hoop nieuwe vragen.
Dan komt er een goede stimulans tot nauwkeurig omschrijven van het concept; een stimuleringsregeling voor digitale pioniers vanuit kennisland, met als thema ‘samenwerken’…daar moet je toch wat mee kunnen denk je dan. ‘Het invullen van dit aanvraagformulier duurt gemiddeld vier uur’ zegt dit formulier. ach denken jullie…een aanvraagformulier, dat vul je toch zo in? Ik geloof dat het mij nu al wel bijna 40 uur kost!!! ja, misschien zou het sneller kunnen…maar ik moet zo een beetje elk onderdeel uitpluizen. hoe zet je in godsnaam een begroting op? wat voor investers bestaan er? een goede planning maken..
een ingewikkeld concept vraagt om een hoop uitdenkwerk. het is super interessant. ben veel aan het leren. Elke dag is een nieuwe verrassing. ik slaap weinig. (jaha want op het architectenbureau is het ook nog reuze druk, en overigens heel interessant…ik ben een masterplan aan het opzetten voor een heel groot schoolterrein, waar we op verschillende plekken nieuwbouw danwel renovatie doen) leef in een waas. het concept wordt groter en groter en ik begin er meer en meer in te geloven. ik ga er voor 100% voor! mocht het helemaal floppen, dan heb ik deze investering zeker voor een goed doel over!
dit weekend kunnen jullie een introductiemail ontvangen met uitleg en daar zal ik het aanvraagformulier voor digitale pioniers bij meesturen..
het gaat verder echt super. (en die eerste plaatjes zijn echt een grap hoor) het is ongelooflijk hoeveel energie je kunt halen uit ergens heeeeel veel positieve energie instoppen. het leven is mooi en heel interessant!

Posted May 7th, 2007 in South Africa by Frérieke
7 mei
nog een fantastische foto van het knysna weekend. de hele (nouja 3 dagen) week gingen er foto’s heen en weer tussen tina en ons. haha houdt de werkdagen leuk, zeker als er dan foto’s bijzitten die je tijdens feestjes neemt en die hier dus niet gepubliceerd worden..
even voor linda’s ouders om trots te zijn: ze drinkt sauvignon blanc! De vordering van niks naar zoete witte wijn, nu gevorderd tot geen zoete bende meer…jaha wat africa al wel niet met je doet!
vrijdag hebben lin en ik weer wat uurtjes bij homeaffairs en ik de immigratiedienst doorgebracht. we mogen allebei tot augustus in het land blijven! Zaterdagochtend bij de dokter een nieuwe medische verklaring gehaald voor mn werkvergunning. De advertentie en alle benodigde papieren van het bureau waar ik werk zijn ingeleverd. de immigratiedienst gaat nu bij Labour een verklaring aanvragen en zodra die terug is en ik weer een nieuwe Xray heb laten maken en nog een paar documenten…ja dan kan de uiteindelijke aanvraag voor werkvergunning ingediend worden.
Verder zaterdag heerlijk bij Lin in de tuin gezeten, laptop op schoot. het was weer een volle zomerdag hier! Ik heb een basiscursus Adobe premiere gehad van Karen, zodat ik een filmpje dat ik wil maken over khayelitsha kan editten. sAvonds hebben we de bloemetjes buiten gezet. Begonnen in de stad. braaf. toen kwam tina met het idee naar een feestje te gaan van een vriend van vriend van haar. haha wat een verhaal… feestje bleek in villa. net voor we er waren geeft tina nog even door dat er een thema is. en dat dat 20ies was kon je dus wel zien, want iedereen was verkleed! of eigenlijk meer chique gekleed! bolhoedjes en al. op het moment dat we binnen lopen kom ik Tania tegen. Landschapsarchitecte, waarmee we (KLG architects) samenwerken. Wat doe jij nou hier? vraagt ze me. en dat denk ik ook van haar. Brett verteld me 5 min later dat ie Tania ook kent; hij heeft een nursery (indigenous plants) en werkt ook samen met haar landschapsbureau. Maar nu komt het mooie…nouja…het slechte….hij zegt me dat ie zich zo embarrassed voelt..en wel…omdat die Tania…degene is die het feestje geeft!!! aaaah deze villa is haar villa. aaaaaaah we crashen een feestje en we kennen gewoon degene die het feest geeft. aaaaaaaah. Natuurlijk ben ik even naar haar toegegaan. heb ons verontschuldigd voor het binnendringen van haar party (met 6 personen haha). haar reactie was: aah joh geeft niet, zorg maar goed voor alle vrijgezelle mannen. Ik heb haar maar niet verteld dat ik me daar niet aan heb gehouden toen we een uur later toch maar naar een gemakkelijkere sfeer vertrokken..De Roosevelt. De plek waar ik 8 mnd geleden David ontmoette. David werd een goede vriend. en zo leerden we brett kennen, marc, zo heeft lin haar kamer…jep het web van connecties vond een belangrijke oorsprong in deze discotheek. Een eind van de avond kwam veeel te laat in een TigerTiger waar het witte thema (waar we met onze zwarte shirtjes ook lekker buitenvielen) uiteindelijk onze roze slaapwangen liet opkleuren…

Zondag gewerkt aan concept. ja concept…het idee van de website voor COSAT in khayelitsha gaat nu verder dan slechts die website. zal hier snel meer over laten weten.

ohja…nog een foto van lin en mij en onze trotsen (van paar weken geleden). De taart viel echt in goeie smaak hier. we fantaseren al over lunchtentje opzetten. lounchkussens. nederlandse appeltaart en dan adopteren we de cheesecake, carrotcake en merengue van hier! hmmm

Posted May 2nd, 2007 in South Africa by Frérieke
2 mei
Hoe was jullie oranje feestje?
13 jaar geleden eind apartheid. dat vierden we hier vrijdag met een vrije dag. dinsdag dag vd arbeid en maandag allemaal een verplichte vrije dag…al met al een heeel lang weekend. we reden de 6 uur naar Knysna. een tussenstop in Bettys Bay waar Henks broer een vakantie hield. Kaapstad gehuld in dikke regenwolken. ze leken ons te achtervolgen. eenmaal in knysna klaarde het op. je laat de stad, de wolken, je werk en drukte achter! een verblijf in een gemaakt dorpje. architectonisch nep. alle huizen lijken hetzelfde en speelgoed. luxe huizen. een complex. allemaal gelegen aan het water. bootjes. heleboel stilte. erg veilig complex. beetje te veilig, lijkt wel niet te leven. maar wij hebben zeker wat leven in deze brouwerij geschopt! Huis van ouders Tina. Een braai met 4 olympische roeiers! Peddelen in de surfski’s. in je bikini op het dek. in de boot. een kitesurfsessie in de lagune. een lunch met uitzicht. een dinee in de haven. een drankje in een bar (met roze veren en allemaal gay en lesbians!!…het was homo-weekend in knysna). Anton staat op een paal, Lin leest een boekje, tina heeft net gepeddeld en Edith en Henk zitten in de surfski’s.
Knysna is mooi. een lagune, met een head waar de zee wild tegen de rotsen slaat. landschap a-la lord of the rings. veel groen. een gezellig centrum.