0

Posted January 20th, 2007 in South Africa by Frérieke
Etosha 2 jan – 3 jan

Het reisschema dat hes en ik voor onze Namibietrip hadden gemaakt werd dag 1 al helemaal omgegooid. In plaats van rustig langs de kust omhoog te rijden besloten we eerst de grote afstand te doen en wel helemaal door te rijden naar het Noorden. Namibie telt 1,8 miljoen inwoners en heeft met zijn 2 personen/m2 de laagste bevolkingsdichtheid van heel afrika en dit merk je ook zeker als je door het land rijdt! Lange rechte wegen en zover je kunt kijken NIKS, geen huis geen auto…wel struisvogels en een heleboel mierenhopen (2 meter hoge bouwsels). Op onze weg lag Windhoek (hoofdstad Namibie), waar we van kunnen zeggen dat het op zondag ECHT uitgestorven is!…hier zijn we dan ook snel doorheen gereden om vervolgens de nacht op een camping in Okahandja door te brengen…een privecamping, met privezwembad (en dat tijdens de zomervakantie). ´s ochtends nog een hele drive om ´smiddags in Etosha aan te komen. Etosha is een natuurpark met een enorm scala aan wildlife en prachtige natuur rondom een zoutpan die zo groot is als heel Nederland! Er zijn 3 resorts, een heleboel waterholes en dirtroads. Etosha is een absolute MUST als je namibie bezoekt en je moet er zeker 1 hele dag minimaal doorbrengen. Wij deden het in anderhalve dag. Ondanks het vakantieseizoen verbaasden wij ons erover hoe weinig mensen je tegenkomt gedurende een dag rondrijden. Het moment dat we het park inrijden komt er meteen een giraf op ons afgelopen! Hoppa een grote vink bij 1 van mijn meest favoriete beesten. Wat een lieve koppies hebben ze! Daar word je toch blij van! Wat een enorme hoeveelheid beesten lopen er in Etosha! De bokkies (springbokkies, steenbokkies, gemzen, enz..) spannen de kroon…samen met de zebra´s dan! Fotogeniek zijn ze allemaal he! (de fotocredits gaan voor het overgrote deel naar Hes die met haar vette camera professionele wildlifepics weet te maken!). ´s Nachts onze tenten opgezet in het resort middenin het park. ´s Avonds bij de waterhole naast het resort rhinos gezien! 3 jan hele dag ons plezier opgedaan en van waterhole naar waterhole gereden (jep want dat zijn de plekken waar de actie is). De bokkies renden voor de auto uit. Een hele stoet olifanten netjes in de rij op weg naar verfrissing. Een kleintje met zn benen in de lucht op zn rug in het water. De zebras drinken synchroom en vechten tegen elkaar op. Een andere groep olifanten met echt een hele hele grote papa-olifant, met een echt veel te dikke slurf tussen zn benen! Een hoop wildebeesten, die er erg gevaarlijk uitzien, maar gewoon naast de bokkies gras staan te grazen. 1 groot gemis echter….de leeuwen! Shit…bijna alle dieren kunnen vinken, behalve de leeuwen, die waren op pad. Erg indrukwekkende vergezichten en typische afrikaanse plaatjes, met boom en vlakte. Etosha was echt de moeite waard!
Na een heerlijke nacht op een ontzettend mooie en gezellige camping (waar het personeel zong en danste tijdens opening van het buffet) ging onze reis verder, en wel richting…

Brandberg 4 jan 06

Tot aan etosha was alles asfalt…dag 4 van onze trip begon de fun van de roadtrip pas echt en gingen we over op de dirtroads. Langzaam maar zeker leer je alle ins en outs van een dirtroad te kennen. Soms begint je auto bijvoorbeeld hard te shaken, waar de oplossing voor is….harder gaan! De audi vloog over de wegen. Wij slingerden tussen de zandhopen en stenen door en genoten van de vette natuur. VET echt heel VET. Het ene moment rij je op een gele zandweg en zie je om je heen een vlakte met wat boompjes, het andere moment is het zand van de weg helder rood en slinger je op een vette bergweg en zie je niks dan stenen. Ik kan me geen ander land als voorstellen, waar landschappen zo veranderen. Elke dag weer een verrassing!
De Brandberg dankt zijn naam aan de rode stenen die door de zon zwart gebrand zijn en behuist een aantal bergtoppen, waaronder de hoogste piek van heel Namibie met zijn 2573m. Via een 45min durende wandeling kom je bij oudste en mooist bewaard gebleven muurschilderingen (van…(?) namibie). Onze guide wist een heel verhaal over de ´white lady´ te vertellen, ik kan het jullie helaas niet navertellen, maar kijk zelf.. De wandeling was HOT…jeetje die stenen waren niet voor niets zwart verbrand op die berg in het midden van de woestijn. Natuurlijk kwam onze timing precies zo uit dat we de wandeling op het heetst van de dag deden…onze guide legde uit hoe zij de hitte overleefden en we moesten allemaal een emmer water over ons heengooien. Ik had een super leuk gesprek met onze guide (jongen van onze leeftijd) Hij vertelde me over aidsproblemen, over geloof in voorvaderen, over zijn streven de normen en waarden van de gemeenschap waar hij in leefde te behouden, over zijn droom te studeren en ooit naar amerika te gaan. Je beseft je maar weer al te goed hoe gezegend je bent.
Afkoelen doe je pas weer in de auto, die een goede airco heeft! Zonder airco overleef je Namibie niet! (of je krijgt heeeeeel veeeel zand in je auto) De audi werd al een lekkere zandbende.. Onze trip deze dag ging verder, en wel naar de kust. De weg werd steeds bizarder en op een gegeven ogenblik zagen we geen verschil meer tussen weg en landschap..

Comments are closed.